Portekiz'in coğrafî ve iklimsel özellikleri, 10.11.2023

İber Yarımadası’nın Atlas Okyanusu'na bakan batı kıyısında yer alan Portekiz, kuzey ve doğudan İspanya, güney ve batıdan Atlas Okyanusuyla çevrili, yaklaşık 10,5 milyon nüfusa ve 92.090 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip  bir ülkedir. Portekiz anakarasının hâricinde, ülkenin Atlas Okyanusu’nda iki özerk yönetimi daha mevcuttur. Bunlardan biri Azor Takımadaları, diğeri ise Madeira Adalarıdır.

 

Akdeniz’e kıyısı olmamasına rağmen Akdeniz ikliminin tüm tipik özelliklerine sahip olan, buna ilaveten okyanus iklimi gösteren Portekiz’de yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık, yağmurlu ve rüzgârlı geçmektedir. Buna rağmen kış mevsiminde dahi güneşli günlere sıklıkla rastlanmaktadır. Başkent Lizbon’da Temmuz ve Ağustos aylarında gündüz sıcaklığı 30º ile 35 °C arasında değişmekte, zaman zaman 40°C’ye kadar da çıkabilmektedir. En düşük sıcaklıkların gözlemlendiği Ocak ayında ise sıcaklık gündüz 12º ile 15 °C arasında değişmekte, gece ise 0°C’ye nadiren düşmektedir.  Ülkenin iç kesimlerine doğru gidildikçe gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları yükselmekte, kışlar nisbeten soğuk, yazlar ise daha sıcak geçmektedir.

 

Portekiz’in coğrafî ve iklimsel özellikleri, tarım ürünlerine de yansımıştır. Tüm Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi Portekiz'de de narenciye ve zeytin üretimi ilk sıralarda gelmekte olup bağcılık, meyvecilik ve sebzecilik ülkenin hemen her bölgesinde yapılmaktadır. Portekiz’in bir başka önemli özelliği, dünyanın şişe mantarı ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılıyor olmasıdır. Ülkenin ulusal ürünü olarak kabul edilen mantar meşesi ormanları özellikle Alentejo, Algarve ve İspanya sınırına yakın bölgelerde oldukça yaygındır

Atatürk

Pazartesi - Pazar

09.00 - 12.30 / 14.00 - 17.00

Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesi randevu sistemi ile çalışmaktadır. www.konsolosluk.gov.tr adresini kullanarak işlem yaptırmak istediğiniz bölümden randevu alabilirsiniz - Nöbetçi telefonumuzu mesai saatleri dışında "sadece acil durumlar" için aramanızı önemle rica ederiz. Konsolosluk Şubesi çalışma saatleri: Hafta içi her gün 09.00-12.30 (resmi tatiller hariç) Büyükelçiliğimize 714,723 ve 728 no'lu otobüslerle ulaşabilirsiniz.