Portekiz siyasî tarihine ilişkin genel bilgiler, 10.11.2023

SİYASİ TARİH

İlk çağlarda İber kabileleri (Lusitanyalılar) tarafından işgal edilen Portekiz, Kelt, Fenike, Kartaca, Vizigot hakimiyetlerinden sonra M.Ö. 1. yüzyılda Romalıların bir eyaleti olmuştur. 8. yüzyıldan itibaren Endülüs Emevi (Moors) egemenliğine giren ülke, 1143'te bağımsız bir krallık olmuş, ülkenin bugünkü sınırları 13. yüzyıl ortalarında çizilmiştir.1498 yılında Vasco da Gama’nın deniz yoluyla Hindistan’a ulaşmasından sonra Portekiz için refah dönemi başlamış, 1500 yılında Brezilya’ya ayak basan Pedro Alvares Cabral burayı Portekiz topraklarına katmış, on yıl sonra Afonso de Albuquerque, Hindistan’daki Goa’yı, Basra Körfezi’ndeki Hürmüz’ü ve günümüz Malezya’sındaki Malakka’yı işgal etmiştir.15. ve 16.yüzyıldaki bu coğrafi keşifler sayesinde dünya çapında yayılma gösteren Portekiz, Asya, Afrika ve Güney Amerika'da büyük bir sömürge imparatorluğu kurarak, Avrupa ve Doğu arasındaki ticaretin önemli bir bölümüne hakim olmuştur. 17. yüzyıldan itibaren zayıflayan ve zaman zaman bağımsızlığı ve ülke bütünlüğü kesintiye uğrayan Portekiz, Brezilya’nın 1822’de bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte 20. yüzyıla kadar süren bir çöküş dönemine girmiştir.

5 Ekim 1910 tarihinde gerçekleşen devrim Portekiz monarşisini ortadan kaldırmış, 1910-1926 yılları arasında birinci Cumhuriyetolarak adlandırılan dönemde devam eden kaos ortamı ve ekonomik sorunlar 28 Mayıs 1926’daki askeri darbeye yol açmıştır. Bu darbe sonucunda Antonio de Oliveira Salazar askeri diktatörlük tarafından önce Maliye Bakanlığına getirilmiş, daha sonra ülke yönetiminin başına geçmiş ve “Yeni Devlet” adı altında 1932-1968 yılları arasında diktatörlük dönemine damgasını vurmuştur. Afrika’da denizaşırı vilayetlerde başlayan bağımsızlık hareketleri Portekiz Sömürge Savaşı’na yol açarak yönetimdeki rejimi zayıflatmıştır. 1968 yılında Salazar geçirdiği bir kaza sonucunda kısmen felç olunca yönetimden ayrılarak yerini Marcelo Caetano’ya bırakmış, 25 Nisan 1974 Karanfil Devrimi’yle ülkede demokratik rejimin önü açılmıştır. 1974’de diktatörlükten demokrasiye geçiş ve 1986’da AB üyeliğiyle birlikte Portekiz hızlı bir dönüşüm ve gelişme göstermiştir.

SİYASİ YAPI

Ülke 18 idari bölgeye ayrılmıştır. Atlas Okyanusu’nda bulunan Madeira ve Azor Takımadaları özerk statüye sahiptir.

Ülke 18 idari bölgeye ayrılmıştır. Atlas Okyanusu’nda bulunan Azor ve Madeira adaları da özerk statüye sahiptir.

230 sandalyeli tek meclisli bir Parlamentoya sahip olan Portekiz’de genel seçimler dört yılda bir nispi temsil esasına göre yapılmaktadır.

Cumhurbaşkanı halk tarafından beşer yıllık dönemlerle iki kez üst üste seçilebilmektedir. Cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlıdır.2021 yılında yapılan seçimle merkez sağ çizgideki bağımsız aday Marcelo Rebelo de Sousa Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

30 Ocak 2022 tarihinde yapılan erken seçim neticesinde Sosyalist Parti mutlak çoğunluğu sağlamıştır. Antonio Costa Başbakanlığında kurulan 23’üncü Hükümet 30 Mart 2022 tarihinde göreve başlamıştır.

Atatürk

Pazartesi - Pazar

09.00 - 12.30 / 14.00 - 17.00

Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesi randevu sistemi ile çalışmaktadır. www.konsolosluk.gov.tr adresini kullanarak işlem yaptırmak istediğiniz bölümden randevu alabilirsiniz - Nöbetçi telefonumuzu mesai saatleri dışında "sadece acil durumlar" için aramanızı önemle rica ederiz. Konsolosluk Şubesi çalışma saatleri: Hafta içi her gün 09.00-12.30 (resmi tatiller hariç) Büyükelçiliğimize 714,723 ve 728 no'lu otobüslerle ulaşabilirsiniz.