1-6 AĞUSTOS DÜNYA GENÇLİK GÜNÜ VESİLESİYLE LİZBON’A SEYAHAT EDECEK VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE

Lizbon Büyükelçiliği 21.07.2023

1-6 Ağustos 2023 Dünya Gençlik Günü vesilesiyle Lizbon’a seyahat eden vatandaşlarımızın,

-Seyahatleri boyunca pasaport ve kimlik belgelerini beraberlerinde bulundurmaları, (Geçerli bir pasaport olmadan Portekiz'e gelen yabancıların girişine izin verilmeyecek ve menşe ülkelerine geri gönderileceklerdir.)

- Özellikle kiralık araç etiketi bulunan araçlar başta olmak üzere, değerli eşyalarını araçlarında bırakmamaları,

- Az aydınlatılmış ve tenha bölgelerde ATM kullanmaktan kaçınmaları,

- Konaklanan yerlerde kapı ve pencerelerin sürekli olarak kilitli tutulmasına özen göstermeleri rica olunur.

SIKÇA SORULAN SORULAR

1) Portekiz’de acil durumda hangi numarayı aramalıyım?

7 gün / 24 saat hizmet veren yerel polis, itfaiye ve ambulans hizmetleri için 112’yi arayabilirsiniz.

2) Tıbbi yardıma ihtiyacım olursa nereye gitmeliyim?

Ana etkinlik alanlarının her birinde ve çeşitli etkinlik yerlerinde tıbbi yardım sağlanacak olup, ilk yardım çadırları, tıbbi bakım destek birimleri ve bazı özel durumlarda “mobil hastaneler” ulusal kuruluşların ortak desteğiyle hizmet verecektir.

Dünya Gençlik Günü etkinliklerinin yapıldığı tarih aralığı dışında tıbbi yardıma ihtiyaç duyarsanız veya bu etkinliklerin düzenlendiği yere yakın değilseniz, acil durumlar için Ulusal İletişim Merkezini (808 24 24 24) veya ambulans için 112'yi arayınız.

3) Hırsızlığa uğradığımda ne yapmalıyım?

Banka kartlarınızı iptal ediniz veya askıya alınız. Hırsızlığı bildirmek için en yakın karakola gidiniz.

4) Lizbon'daki polis karakolları nerededir?

Ana etkinlik konumlarına en yakın polis karakollarının listesi aşağıda sunulmaktadır:

– Parque Tejo (Tejo Parkı): Rua da Ilha dos Amores 57B, 1990-371 (PSP 40ª Esquadra(Parque das Nações)

– Eduardo VII Parkı: Rua Cardeal Saraiva, 1070-045 (Lizbon Belediye Polisi)

– Terreiro do Paço: Rua do Arsenal 2, 1100-039 (PSP – 2ª Esquadra (Praça do Comércio)

5) Portekiz'e gitmek için seyahat sigortasına ihtiyacım var mı?

Portekiz'i ziyaret ederken seyahat sigortası yaptırmanızı ve uçak biletinizi alır almaz sigortanızı yaptırmanızı önemle tavsiye ederiz. Sözkonusu sigorta acil geri dönüş, ölüm ve olası tıbbi masrafları kapsayacak nitelikte olmalıdır.

6) 18 yaşının altındaki çocuğum pasaportunu kaybederse ve ebeveynleri Portekiz’de yoksa ne yapmalıyım?

Büyükelçiliğimiz Türkiye Cumhuriyeti pasaportlarını kaybeden veya çaldıran vatandaşlarına ülkemize dönüşlerini teminen geçici pasaportlarını ücretsiz olarak düzenlemektedir.

Ancak, reşit olmayan bir kişiye pasaport verilmesi, her iki ebeveynin de onayını gerektirmekte olup, ebeveyn veya vasi, çocuğun geçici pasaportu için Büyükelçiliğimize şahsen başvuramazsa, Portekiz’de bulunmayan ebeveyn/ler ülkemizde bulunan Noterlikler huzurunda imzalanmış “muvafakatname” beyan etmek zorundadır.

İhtiyaten, her iki ebeveyni de yanında olmadan Portekiz'e gelen ve reşit olmayanlara, ebeveynleri tarafından noter huzurunda imzalanmış Muvafakatnamelerini yanlarında getirmeleri tavsiye olunur.

7) Tutuklanırsam veya bir avukata ihtiyaç duyarsam ne yapmalıyım?

Yetkililerden Lizbon'daki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine haber vermelerini isteyiniz. Mesai saatleri dışında ise Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Acil Hat Numarasını (+351 938 618 805) arayınız.

8) Pasaportum kaybolursa veya çalınırsa ne yapmalıyım?

Büyükelçiliğimiz Türkiye Cumhuriyeti pasaportlarını kaybeden veya çaldıran vatandaşlarına geçici pasaportlarını ücretsiz olarak düzenleyebilmektedir. Büyükelçiliğimize başvurmadan önce en yakın polis karakolundan alınmış kayıp raporu, 1 adet beyaz fonda çekilmiş fotoğraf ile kimliğinizi ispatlayacak nitelikte fotoğraflı bir kimlik veya fotokopisini beraberinizde getirmeniz gerekmektedir.

9) Türkiye Cumhuriyeti Lizbon Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi’ne nasıl ulaşabilirim?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları acil durumlar için Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Acil Hat telefonuna (+351 938 618 805) veya Konsolosluk Çağrı Merkezi’ne (+ 90 312 292 29 29) 7 gün/24 saat ulaşabilirler.

Atatürk

Pazartesi - Pazar

09.00 - 12.30 / 14.00 - 17.00

Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesi randevu sistemi ile çalışmaktadır. www.konsolosluk.gov.tr adresini kullanarak işlem yaptırmak istediğiniz bölümden randevu alabilirsiniz - Nöbetçi telefonumuzu mesai saatleri dışında "sadece acil durumlar" için aramanızı önemle rica ederiz. Konsolosluk Şubesi çalışma saatleri: Hafta içi her gün 09.00-12.30 (resmi tatiller hariç) Büyükelçiliğimize 714,723 ve 728 no'lu otobüslerle ulaşabilirsiniz.